Tanken om att bilda ett Armas Järnefelts sällskap började forma sig 1993 då Armas Järnefelts son Arvid från Stockholm kontaktade sina släktingar i Finland, för att reda ut var man i Finland kunde lagra de notmanuskripter som var i hans innehav. Man frågade råd av musikrådet Heikki Saari, som i sin tur vände sig till professor Erkki Salmenhaara och enligt hans rekommendation donerades notmanuskripterna till Helsingfors universitets bibliotek (nuvarande Nationalbibliotek).

Heikki Saari hade redan tidigare varit störd på att Järnefelt i sitt fosterland åtnjöt lite uppmärksamhet i förhållande till sina meriter. Således samlade musikrådet Heikki Saari ihop en arbetsgrupp i syfte att bearbeta minnet av Armas Järnefelts livsverk. För att fortsätta arbetet och göra det formellt, grundades Armas Järnefelts sällskap rf 2.4.2002 och som föreningens syfte inskrevs:

  1. Att vårda och fördjupa kännedomen om Armas Järnefelts personlighet, livsverk och musik.
  2. Att befrämja forskning och publicering av Armas Järnefelt, hans musik och livsverk både materiellt och immateriellt.

Sällskapets första och långvariga ordförande var Heikki Saari. Om sällskapets prestationer  kan du läsa på denna Armas Järnefelts hemsida.

Vill du bli medlem i sällskapet?

Jäsenhakemus

Säännöt

 

Sänd ett budskap till Armas Järnefelts sällskap

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.